САЩ в рамките на новия пакет от помощи в размер на 40 милиарда долара може да предадат на Украйна мощните зенитни ракетни комплекси MIM-104 Patriot. Поне така смята в. The Washington Post.

От една страна, необходимостта именно от зенитни ракетни комплекси от този клас е била формулирана още преди руското нахлуване - през 2020 година, с обнародването на Визията на Въздушните сили на Украйна, където се посочва потребност от възможно най-скорошното заменяне на С-300. 

MIM-104 Patriot за Украйна 

По-късно тогавашният главнокомандващ на ВСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заяви, че Украйна има нужда именно от MIM-104 Patriot в  най-новата си версия, способна да прихваща и балистични ракети. В същото време тези планове с провалиха заради една банална вещ - финансирането. ЗРК от този клас струват немалко пари.  

 

ЗРК MIM-104 Patriot

В частност, в Полша четири батареи MIM-104 Patriot PAC-3+ струваха 4.75 милиарда долара. Румъния избра по-простата конфигурация с по-малка противоракетна способност, като за нея седем батареи струваха 3,9 милиарда долара. 

Тоест, само една батарея MIM-104 Patriot може с лекота да достигне цената между 0.55 и 1.1 милиарда долара. А целият годишен бюджет на Украйна за закупуването и модернизирането на цялото въоръжение - от патрони до танкове - винаги е бил 0.8 милиарда долара. Тоест закупуването на Patriot със собствени пари би било и си остава доста нереалистично. 

В същото време необходимостта от заменянето на С-300 е безалтернативно заради баналната възраст на ЗРК, които стоят на служба. Най-младият комплекс е отпреди 30 години, като за цялото време на независимост на Украйна не е бил закупен нито един нов зенитно-ракетен комплекс. Цялата наличност е преминавало само ремонти с цел удължаване срока на експлоатация.

Пуск С-300 / Генеральный штаб ВСУ

В момента, в условията на война, въпросът за зенитните ракетни комплекси е придобил астрономическо значение. Все пак запасите от ракети за С-300 не са безкрайни, а и такива няма откъде да бъдат взети. Страните от НАТО притежават малко количество в Гърция и България, като Словакия вече е предала своите ЗРК и запаси от ракети. 

Тоест ситуацията е доста сходна и с артилерията, когато директно по време на войната ВСУ трябваше да премине към натовски калибри, за да предотврати появата на глад за снаряди. Всъщност не става дума само за заменянето на С-300, но и за заменянето на още един ЗРК на украинските войски - "Бук". 

Възможностите на MIM-104 Patriot

MIM-104 Patriot от Raytheon е доста стара система, която е приета на въоръжение още през 70-те години на миналия век и продължава да е основен ЗРК за САЩ и редица страни от НАТО благодарение на постоянните модернизации. Най-съвременната версия е MIM-104 Patriot PAC-3, която също има пакети за допълнителна модернизация. 

Пусковые MIM-104 Patriot / US Army

MIM-104 Patriot / US Army

Тя бе приета на въоръжение през 2001 година. Основната ѝ цел е подсилването на противоракетните възможности на комплекса, за което в неговия състав бе въведена новата ракета PAC-3 MSE, способна да унищожи балистични ракети на разстояние от 50 километра. 

Също така бе проведена мащабна модернизация за интеграция в единната автоматизирана система за управление, бе въведен в експлоатация нов радар AN/MPQ-65. А също бе ускорена и общата работата на целия комплекс за сметка на обновяване на дигиталната и апаратната част.

AN/MPQ-65 и машина связи / Фото - US Army

AN/MPQ-65 и колата за свръзка  

За унищожаването на въздушни дели MIM-104 Patriot PAC-3 използва ракетата PAC-2, която, според декларираните характеристики, е способна да унищожава самолети на противника на разстояние от 160 километра. Ракетата има своя радиолокационна глава за самонасочване и лети със скорост от 4,1 Маха.

Особености на MIM-104 Patriot

Както и всеки друг ЗРК от този клас MIM-104 Patriot е доста сложна оръжейна система. И тя не работи отделно от общата система за ПВО. Фактически този ЗРК е само част от ПВО, която за пълноценна работа трябва да получава данни от самолетите от типа AWACS и спътници.

И основното - да работи в единна система с изтребителите, които за страните от НАТО са основно средство за ПВО.  

Сложността на експлоатацията на Patriot е добре видима по пример на щатно-организираната структура в армията на САЩ, в която този ЗРК функционира в състава на батальон. 

Този батальон трябва да включва команден пункт, ремонтна рота и 4-6 батареи. Всяка батарея - шест пускови установки, РЛС, машина за свръзка, полева електростанция и станция за управление на огъня. Общият щат на батареята е между 70 и 90 души, а батальон от Patriot – 600 души.

Овладение MIM-104 Patriot занимает далеко не несколько недель / Фото - US Army

Овладяването на MIM-104 Patriot не отнема само няколко седмици 

Тоест, когато става дума за ЗРК MIM-104 Patriot, не трябва да си представяме една пускова установка, а над 500 войници, повечето от които са тесни специалисти, инженери, а също и около 50 отделни машини. 

Характеристиките на MIM-104 Patriot по далечина на ликвидирането на целта 

  • Далечина на унищожаване на аеродинамична цел: 160 км с ракета PAC-2
  • Далечина на унищожаване на балистична цел: 50 км с ракета PAC-3 MSE
  • Максимална височина на унищожаване на целта: 24,2 км
  • Скорост на ракетата: до 4,1 Маха
  • Количество ракети в пусковата установка: до 4 PAC-2, до 16 PAC-3 MSE
 

Ракета PAC-2 / Фото - US Army

Състав на батареята на MIM-104 Patriot:

  • Пункт за управление на огъня

  • РЛС AN/MPQ-65
  • Превод и редакция: БЛИЦ
  • 6 пускови M903 ( по избор 4)
  • машина за свръзка
  • полева електростанция

Превод и редакция: БЛИЦ