Какво е С-300? В НАТО само България и Словакия разполагат с тази система

С нея са обучени да работят и украинските военни

17.03.2022 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова

Какво представлява системата С-300? Ако България я предостави на Украйна - ще бъде ли защитена страната ни и как?

С-300 са най-добрите и модерни системи за противовъздушна охрана, с които разполага българската армия. Руската система нарежда страната ни на второ място по ПВО възможности на Балканския полуостров. Системата С-300 е равностойна на американската "Пейтриът" и дори има някои предимства.

Страната ни има един дивизион - 12 пускови установки, като всяка носи 4 ракети. Те са базирани край София и служат за защита на столицата. Един комплекс е съставен от превозно средство с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

С-300 e на въоръжение в България от 1988 година, а установките са базирани край Банкя.  

"Ракетите С-300 са съветски зенитно-ракетен комплекс на средно разстояние. Тази модификация, която България има - ПМУ, е с обсег между 75 и 90 км и на височина от около 24 км", каза военният журналист в сп. "Криле" Димитър Ставрев.

"Комплексът С-300 осигуряват въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно престъпление", уточни журналистът.

В НАТО само България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

"Украинците имат по-старите варианти на комплекса  - ПС и ПМ. Няма да имат особени трудности да използват нашите. Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия при едно такова изпращане на ракетни комплекси в Украйна", посочи той

Словакия вече е дала неофициално съгласие да предостави своя комплекс на Украйна. Според чужди източници в замяна ще получи от нидерландското правителство американски ракети Пейтриът, заедно със 150-200 души. България ще получи такива вероятно от Германия.

"Те ще дойдат с германски екипажи, т.е. германски разчети, германците ще ги обслужват. Доколко ще бъде под наш контрол хуманната верига е доста дискусионно и не е ясно. Това е сериозна загуба на националния суверенитет", уточни военният журналист.

Ако не ги закупим обаче, тези ракети няма как да останат за постоянно в България. Освен това ракетите С-300 имат по-добри характеристики спрямо американските "Пейтриът", каза Ставрев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 4
Инж
преди 1 година
С - 300 са по-добра система от Пейтриът. Доказано и потвърдено от всички специалисти. С-300 до 5 Мин. са готови за изстрелване на ракетите след прихващане на мишената за разлика от Пейтриът които са готови за 20 минути. За територията на България това е изключително важно.Ъгълът на разгръщане на установката е по-голям при С-300, също от голямо значение. Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 1
BG- СЪГРАСНА С ГОРНИ
преди 1 година
ОСВЕН ТОВА АМЕРИКАНСКИТЕ "ПЕЙТРИЯТ", НЕ РАЗЛИЧАВАТ ТУРСКИ САМОЛЕТИ ОТ ОТ Т.Н. "НАШИ". НЕ НАПРАЗНО ГЪРЦИЯ ИМА НЯКОЛКО ДИВИЗИОНА ПОДОБНИ РУСКИ РАКЕТИ НА ОСТРОВ КРИТ СРЕЩУ ТУРЦИЯ. РАЗБИРА СЕ ГЪРЦИЯ ИМА И АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ. С-300 СТАВАТ И ЗА НАЗЕМНИ ЦЕЛИ ПРИ МАЛКА МОДИФИКАЦИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 6
angelterror
преди 2 години
До кога с тези тъпотии. Нашата държава се е задължила с договора за покупка да не ги предоставя на трети страни. Вземете се ограмотете бре *** преди да пишете!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 0
феликс
преди 2 години
кво ще лравят гърците с техните C-300 Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
A_
преди 2 години