Иран ще тества своя версия на руските ракети С-300

Зенитно-ракетен комплекс С-300

© Associated Press

Зенитно-ракетен комплекс С-300

Иран е разработил собствена модификация на руската зенитно-ракетна система С-300 и скоро ще проведе изпитания, разпространи в сряда иранската агенция ИРНА, цитирана от "Ройтерс".


Новината идва два месеца след като Москва прекрати доставката на ракетите със среден обсег за Техеран в съответствие с наложените от ООН санкции.


Акцент
Сайтът за глобална сигурност GlobalSecurity.org спекулира, че към 1994 г. Иран е притежавал шест дивизиона С-300 (SA-10 по натовската класификация) с общо 96 ракети, доставени от Русия. През 1997 г. е провалена поръчка за $90 милиона на 36 ракети и три по-стари модификации на ракетните установки с части от Русия, Хърватия и Казахстан.

"Иранската версия на системата С-300 е в процес на модификация и скоро ще бъдат проведени изпитателни стрелби", цитира ИРНА думите на генерал Мохамад Хасан Мансурян, командир на иранската елитна Революционна гвардия.




Западни дипломати подозират, че Иран доусъвършенства наличните ракети, с цел да ги приспособи за целите на ядрената си оръжейна програма, припомня "Ройтерс".


Ислямската република отрича подобни обвинения, като твърди, че усилията й по усъвършенстване на ракетния комплекс имат единствено отбранителна цел.


Президентът на Русия Дмитрий Медведев забрани през септември доставката на прецизната отбранителна система С-300, като развали проточила се дълги години сделка между Техеран и Москва.


След провала на сделката Техеран заяви, че ще разработи собствена версия на С-300.


"Закупуването на ракети С-300 от Русия бе на дневен ред, за да се посрещнат някои отбранителни нужди на страната", казва Мансурян. "Но използвайки като претекст резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и като се намира под американски и ционистки натиск, Русия отказа да достави отбранителната система."


Питър Визман, изследовател по военни въпроси в Стокхолмския институт за изследване на мира, изразява съмнение във възможностите на Иран да построи собствени ракети С-300.


"Произвеждането на такава система е изключително сложно нещо. Има напреднали системи, които могат да бъдат създадени единствено в държави с много интензивна и добре функционираща военна промишленост с голяма индустриална база", казва пред "Ройтерс" Визман.


САЩ и Израел оказаха натиск над Москва да спре сделката поради опасения, че Иран ще използва ракетите, за да охранява ядрените си обекти, които Вашингтон и Тел Авив подозират, че са част от програмата за създаване на атомно оръжие.


Иран разкритикува Русия за едностранното анулиране на договора. Москва заяви, че ще върне направеното по сделката авансово плащане в размер на $166.8 милиона (121.75 милиона евро).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: